Hoe menselijk is de Energietransitie geworden?

Inschrijven niet meer mogelijk. Toch interesse? Stuur ons een bericht voor de mogelijkheden.

Elke dag wordt het belangrijker, en elke dag komen er meer mensen in de problemen als we niets doen. Maar gelukkig is de verandering naar duurzame energiebronnen in volle gang. Maar hoe gaat dit er in onze samenleving uitzien? Hoe menselijk is deze transitie?

Wij nodigen jou uit om hierover te komen praten. Wie zijn wij? Wij zijn HetEnergieBureau en Buurtbinders. We hebben het afgelopen anderhalf jaar intensief samengewerkt aan deze zowel technische, financiële als sociale opgave. We delen de dilemma’s die we tegenkomen, de ervaringen die we hebben opgedaan, maar ook vertellen we samen met andere verschilmakers waar wij kansen zien en wat dit betekent voor ieders perspectief. En nu willen we dat graag met jou delen.

In 2018 organiseerden Buurtbinders in samenwerking met het Klimaatplein al een ontmoeting met de vraag; hoe menselijk is de energietransitie? Over het afstappen van fossiele brandstoffen. Het appél op mensen om andere keuzes te maken, soms misschien zelf wat in te leveren.

En anno 2022 missen we nog steeds iets. De techniek ontwikkelt zich snel en er zijn tal van bruikbare oplossingen om met de klimaataanpak aan de slag te gaan. Maar wie gaat dat betalen? Wie gaat meebewegen? Waar gaan we dat doen? Knappe koppen rekenen erop los. Beleidsmakers bedenken alvast wat kan.

Maar we zijn allemaal ook bewoner. Hoeveel ruimte krijgen bewoners aan de gesprekstafels? Hoe betrek je ze? En ook: wanneer kies je er juist voor om ze (weer) los te laten? Is het vooral de mens die moet bewegen of het systeem? En wie draaien er dan aan de knoppen?

Wij vragen ons nu opnieuw af; hoe menselijk is de energietransitie geworden? Wat heeft al dat pionieren ons gebracht? Welke dilemma’s komen wij tegen en hoe pakken we die aan? En vooral; weten we de juiste verbindingen te maken?

Kom je luisteren en meedoen? Kraken, kantelen en kruisbestuiven met mensen uit het vakgebied? We nemen je mee onderweg, via ontmoetingen op diverse locaties in de wijk delen wij je de wijze lessen van onszelf en de verschilmakers met wie we samenwerken. Het helpt je verder in je werk. En… je krijgt er energie van!