Gemeenschapshuizen in veranderende tijden

Hoe bouw en bestuur je een toekomstbestendig buurthuis?

’t Heft, Boxtel

Gemeenschapshuizen hebben nog steeds een waardevolle functie voor de gemeenschap. Soms is het echter zoeken wat hun plek is in de steeds veranderende samenleving. ‘t Heft, hét platform voor gemeenschapshuizen in Noord-Brabant, heeft Buurtbinders gevraagd om middels ‘leren op maat’ een training aan te bieden. Samen met de deelnemende bestuursleden onderzoeken we wat er nodig is om hun gemeenschapshuis klaar te maken voor de toekomst.

De training bestaat uit een drietal ontmoetingen en thuisopdrachten, waarbij de besturen volledige focus hebben op hun eigen vraagstuk. Welke maatschappelijke thema’s spelen er in ons dorp en onze wijk? Welke behoeften hebben gebruikers en bewoners? Wie werken er in dit gebied en welke opgave hebben zij? Wat is onze identiteit? Waar willen we impact maken?

De training biedt:
Inspiratie – werkvormen, methodieken en voorbeelden uit het land.
Coaching – coaching en opdrachten die je helpen om de praktijk beter te begrijpen.
Uitwisseling – het van elkaar leren
Reflectie – situaties bespreken die inzicht geven waarom of waarvoor je iets doet.

Het resultaat is een onderbouwde aanpak voor het gemeenschapshuis, die aansluit bij dat wat er nodig is. Op deze manier blijven die ó zo waardevolle gemeenschapshuizen bestaan en kunnen ze écht iets betekenen voor de gemeenschap.