Meike van der Linden.

Verstaat de veelzijdigheid van het vak. Socioloog en onderzoeker op papier, open mind in de praktijk. Weet het onderste boven te halen. Brengt zowel structuur als energie.

Waarom doen mensen wat ze doen? Waarom woont hij daar? Waarom geloven zij dat? Waarom werkt zij daar? Waarom durven wij dat niet? Allemaal vragen die me blijvend boeien. Met die reden ben ik ooit sociologie gaan studeren en nog steeds ben ik oneindig nieuwsgierig naar de mens, zowel het individu als de dynamiek in een groep.

Ik heb gewerkt als docent en onderzoeker en daarin geleerd dat het motiveren van (groepen) mensen me energie geeft. Te beginnen met het leren kennen van die ander: Wie heb ik voor me? Over wie gaat dit vraagstuk? Daarnaast reis ik graag, van dichtbij huis tot ver weg. Open voor de wereld heb ik de mooiste, verdrietigste, krachtigste en gekste verhalen gehoord van bijzondere mensen met totaal verschillende achtergronden. Verhalen die raken. Ervaringen om van te leren… Ze zijn overal om je heen.

De maatschappij is op alle vlakken zo divers. Dit is prachtig, maar ook complex. Ik vind het belangrijk om – in welke setting dan ook – op zoek te gaan naar de mooie dingen en raakvlakken onderling. Zonder moeilijke of zwaardere thema’s uit de weg te gaan, juist deze zaken bespreekbaar te maken. En het soms eens te zijn over het feit dat je met elkaar van mening verschilt. Spannend maar zo nodig om dichter bij elkaar te komen. En daarmee een kans om de wereld en – al is het alleen op dat moment, voor even – elkaars leven een stukje mooier te maken.